Qui som

Un nou camí a pas d’ase

Som en Joel i la Núria, i escrivim aquestes ratlles amb l’emoció de qui comença un nou camí sabent-se ben acompanyat.

Tot té un principi, i en aquest cas pertany a en Toni i la Valentina, ideadors i impulsors d’A pas d’ase, a finals de 2014. Ells han estat durant deu anys els pares -adoptius, per raó d’espècie- de la família de burres amb què avui compta A Pas d’Ase, criades entre nens i impregnades d’un tarannà familiar que les fa ideals per aquesta tasca.

Nosaltres, en Joel i la Núria, prenem el seu llegat i relleu, captivats per tot el que hem trobat i seguim encara descobrint en la companyia d’aquests animals tant especials. I ho fem en un nou emplaçament immillorable, la Vall de Llémena, que anem redescobrint acompanyats dels lloms ondulants de les nostres amigues orelludes.

Una forma única -i autèntica, perquè no dir-ho- de recórrer les contrades que hem anat descobrint i que ens obliga de gust a prendre una mirada reposada que ens fa veure més lluny, anant més a poc a poc.

Voldríem que vosaltres també puguéssiu gaudir d’aquest personal compendi d’emocions i sensacions que és fer camí amb d’altres.

NOSALTRES burres

Per anar d’excursió a pas d’ase no es pot agafar un burro qualsevol del camp i pretendre fer camí amb seguretat. Les nostres burres tenen anys d’experiència de treball amb gent i en contacte amb nens. Tenen tracte diari amb nosaltres i fan sortides assíduament. Això en fa uns animals ideals pel tipus d’experiència que us proposem.

Ramona

La Ramona és un burra de talla mitjana-petita, tot i que en principi ve de Romania, és de tipus nord-africà. Té uns 15 anys i viu amb nosaltres des de fa més de 10 anys.
La Ramona, en ser menuda i pel fet de tenir les cames primes, sembla de vegades fràgil pero és molt forta i resistent. A l’hora d’avançar té un pas lleuger, i amb relativa facilitat, si voleu, pot anar al trot.
Es fa amiga de tots els nens i és molt carinyosa; és l’ase ideal per acompanyar les famílies.
En presència d’altres burros pot ser una mica gelosa i li agrada que s’estigui per ella.
És i sempre ha sigut la leader de tots els burros que hem tingut. Això vol dir per exemple que és ella que marca el pas quan caminem, que menja primera etc…

Menta

La Menta és una burra de raça catalana, de 7 anys, que viu amb nosaltres desde el 2010. Com és propi de la seva raça és de talla gran, per això, tot i el seu bon caràcter, fa de més bon portar per una persona adulta mínimament corpulenta.
És un animal molt fort, de tarannà serè i prudent. És ideal per fer excursions llargues, per acompanyar grups nombrosos, així com per ser utilitzada en feines “de pes”.
El seu pas és segur i pausat i tot i “imposar” una mica per la seva talla, és un animal pacific i molt bon company de viatge.

Lava

La Lava és una burra de talla mitjana i costitució robusta. Té 8 anys i viu amb nosaltres des de l’hivern de 2015. El seu color fosc recorda el de l’ase català i tambè la pedra volcanica dels paratges d’on procedeix, a la zona volcanica de la Garrotxa; d’aquí el seu nom!
Acostumada des de sempre al tracte amb infants, té un tarannà molt seré i un pas tranquill i pausat. És la burra ideal per una primera experiència en família pero la seva robustesa la fa també indonia per travesses més ambicioses.
És molt amiga de la Cendra, amb qui ha crescut i treballat molts anys. Si necessiteu dos ases és molt fàcil que us acompanyin les dues.

Cendra

La Cendra sembla una versió en blanc de Lava: un animal fort de talla mitjana i caractèr serè.El seu color cendrós i el fet de venir dels volcans de la Garrotxa li donen nom. Té 12 anys i com la Lava, ha vingut a viure amb nosaltres a l’hivern del 2015.
En el tandem amb la Lava, probablement per la seva edat, tendeix a ser la que marca el ritme.
La Cendra ha treballat molts anys amb nens i a contacte amb públic; potser per aixó sembla no immutar-se per res quan està amb gent i transmet (i mereix!) molta confiança.

families APASDASEFamílies amb nens

Anar a pas d’ase és ideal per passejades i excursions familiars.
Amb un burro al costat, avançar caminant amb mainada és senzillament més fàcil. Els grans poden anar lleugers o carregar els més petits a l’esquena -ja que l’animal pot dur tot l’equipatge- i els nens tenen un company de viatge que els motiva moltíssim a caminar i que agraeix en tot moment les seves atencions. Amb l’afegit que els petits excursionistes, si estan cansats, poden aprofitar i pujar al bast per una estona. Per grups amb nens petits (fins a 7 anys aprox) aconsellem 2 adults per cada burro. I sense oblidar mai el casc! Quan acabeu el viatge veureu que la vostra família té un membre més…de 4 potes i orelles llargues.

solitari APASDASEColles d’amics, parelles i caminants solitaris

Per qui disfruta fent camí a peu i tingui ganes de dedicar-se una mica de temps, l’ase és un molt bon company de viatge. Com deia Juan Ramón Jimenez parlant del seu Platero, l’ase “dóna la companyia sense treure la solitud“, i al contrari, permet estar sol i no deixa sense companyia. Amb un burro de company de viatge, capaç de dur a l’esquena desenes de kilos de pes sense patir i mantenint un bon ritme, són concebibles rutes amb una durada i autonomia inconcebibles altrament. A més, pel seu tarannà, el burro desperta confiança i simpatia, i ajuda qui l’acompanya a socialitzar i a ser ben rebut allà on vagi… Per fer rutes personalitzades, a mida, de més durada i amb altres horitzons, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

avis APASDASEAvis

El pas de l’ase és a ritme pausat i serè. L’ideal per els que volen caminar sense pressa i assaborint el paisatge i el tempo del viatge. Moltes de les rutes que proposem, a més, son força senzilles, en un entorn amable, sense pujades ni baixades excessives. També per això anar a pas d’ase s’adapta perfectament a les exigències dels excursionistes més veterans, que podran gaudir del camí sense haver de carregar res a l’esquena, i descansar com cal a l’arribada en els allotjaments ben comfortables que us suggerim a les nostres rutes. Per la facilitat en el maneig i la seguretat amb què s’hi pot passejar, una bona excursió amb burros és una experiència idònia per a compartir entre avis i néts. No dubteu a consultar-nos per aconsellar-vos les rutes més idònies a aquesta franja d’edat.

colonies APASDASEEsplais, campaments i rutes

Tenir un burro com animal de càrrega i companyia durant uns campaments per nens és una opció que pot convertir aquella estada en inoblidable. A més de facilitar la logística per rutes i aventures del dia a dia que podrien ser feixugues i tedioses (llençar les escombraries, carregar tendes, aigua o material), l’ase es converteix en un lligam afectiu afegit del grup, en una font d’anècdotes i moments únics.
Hi ha tot un món de rutines per descobrir que els nens disfruten enormement, com ara raspallar l’animal, donar-li de menjar, caminar al seu costat, preparar-lo per passar la nit i un llarg etcètera, que en el marc d’uns campaments dónen un valor educatiu afegit a la vivència. Les nostres burres ja tenen experiència també en aquest camp.

especial APASDASEUsos professionals

Els burros són idonis per ajudar a portar a terme diferents feines en contextes ben diversos, com ara en refugis (per portar material, per exemple), per fer manteniment i senyalitzacions de camins, o bé per usos insospitats com renovar les bateries d’un repetidor perdut a dalt d’una muntanya!
Les nostres burres ja tenen experiència també en aquest camp.